Webbplats på egen domän köpt via Google

När jag haft kurser eller på annat sätt presenterat hur man kan starta webbplatser har jag många gånger mött invändningen att man vill ha en ”vanlig” webbadress som börjar med www och helst slutar med .se. Dessutom vill man gärna ha sitt eget namn eller namnet på sin förening eller sitt företag i adressen. Jag har då svarat att man måste köpa ett domännamn och plats på ett webbhotell för att kunna få detta. Idag behövs inte båda delarna längre. Man måste fortfarande köpa ett domännamn men man behöver inte köpa plats på ett webbhotell. Eftersom även de billiga webbhotellen kostar cirka 500 kr/år och ett domännamn kostar under 100 kr/år blir det betydligt billigare att köpa en domän via Google och använda Google Sites för att lagra sidorna utan kostnad.

En annan väsentlig fördel är att man inte behöver använda ftp för att ladda upp filer till en server och därigenom slipper mycket tekniska bekymmer. Det är visserligen alltid bra att kunna litet html men det är inte nödvändigt för att bygga en webbplats med Google Sites. Jag visar här hur jag startat webbplatsen http://www.hemsidautankonsulter.com som är gjord i Google Sites.

Om du vill använda gmail, Google kalender, Google dokument och Google Sites är det bara att sätta igång. Om du vill ha en egen adress utan ordet google i adressen kan du köpa en egen domän. Du kan sen använda denna domän som adress för dina webbplatser och din e-post. Du kan köpa en domän från många olika försäljare. Det enklaste och enligt min mening bästa är att köpa domänen via Google som förmedlar domäner via eNom och GoDaddy.com.

Ifall du vill ha en domän som slutar med .se måste du köpa den av en svensk försäljare, till exempel Loopia eller Binero. En beskrivning av hur du kopplar en svensk domän du köpt från Loopia finns på http://www.cheaphomepage.com/. Enligt min mening är det säkrare att köpa domänen via Google eftersom det då är mer troligt att det kommer att fungera även i framtiden. Att koppla en svensk domän är också tekniskt krångligare som framgår av länken ovan.

Om du bestämt dig för att köpa ett domännamn går du till http://www.google.com/apps/intl/sv/group/index.html och kommer till figur 24 (Google ändrar ganska ofta sina stora och något snåriga webbplatser så du kanske får söka för att komma till något som liknar figur 24. Det tog mig ganska lång tid att hitta länken ovan). Google Apps är ett paket av Googletjänster tilgängligt utan kostnad för organisationer och företag.

Klicka på den stora knappen Komma igång så kommer du till figur 26.Figur 25. Startsida för Google Apps standardutgåva

Du kommer då till figur 26 och klickar på Jag vill köpa ett domännamn och kommer då till figur 27.Figur 26. Registrera dig för Google Apps


Där söker du efter domännamn för att se om det du tänkt ut är ledigt. Eftersom du köper från en amerikansk försäljare kan du alltså inte välja .se som ändelse utan får välja mellan .com, .net, .org, .info och .biz.Figur 27. Sök ledigt domännamn

Jag kollade att domänen hemsidautankonsulter.com var ledig och valde den och gick vidare. Sedan ska du välja försäljare. Jag känner inte till eNom men har tidigare läst flera positiva omdömen om GoDaddy och väljer därför dem i figur 28.
Figur 28. Välj inköpsställe för domännamn


När jag gjort detta och fått bekräftat att det kommer att kosta
10 $ enligt figur 29 (det framgår senare att det tillkommer 2,15 $ i skatt) går jag vidare och fortsätter till registreringen.


Figur 29. Välj domännamn

Vid registreringen ska jag fylla i en massa uppgifter som syns i figur 30.


Figur 30. Domänregistreringsinformation

När detta är klart ska jag i figur 31 ge kontouppgifter för att kunna betala med betalkort.Figur 31. Betalningsuppgifter

När jag gett alla uppgifter kan jag betala enligt figur 32. Ett kvitto får jag i figur 33 men får också ett tillsänt mig med e post. De 12,15 $ som domännamnet kostade blev 86,07 kr med dollarkursen som gällde den dagen i oktober 2009.Figur 32. Beställ domännamn med totalpris angivet


Figur 33. Inköp klart


När köpet är klart kan du sätta igång att bygga din webbplats genom att klicka på Fortsätt med konfigurationen i figur 34.
Figur 34. Skapa administratörskonto

I instrumentpanelen i figur 35 ser man att jag är inloggad med min nya gmailadress: goranlin@hemsidautankonsulter.com. Min nya webbplats finns omedelbart tillgänglig på http://www.hemsidautankonsulter.com
Figur 35. Instrumentpanel i Google apps

Hur man gör för att bygga webbplatsen framgick i tidigare kapitel och skiljer sig inte från det sätt man använder om man inte köpt en egen domän.


Comments